28
октябрь
2019
«Дұрыс және тиімді тамақтану» онкүндігі
2019 жылдың 14-25 қазан аралығында Владимир Савва атындағы №9 жалпы білім беретін мектеп-лицейінде «Дұрыс және тиімді тамақтану» онкүндігінің
Анықтамасы
Мектеп медбикелері «Дұрыс тамақтана білесің бе?» тақырыбында 4- 7 сынып оқушыларына дәрістер оқыды. Сонымен бірге, оқушылардан «Тағамға балалардың көз қарасы» атты сауалнама алынды. Мақсаты: оқушыларды мектеп асханасынан тамақтануын тиімді ұйымдастыру
1. Біздің мектептің асханасында тамақтаың дайындалуы саған ұнайды ма? –Ия-100%
2. Сен қаншалықты мектеп асханасында тамақтанасың?
А.Күнделікті -85 % Б.Кейде-15%
3. Қандай тағамның түрлері саған ұнайды?
Балық -30%, Ет- 70%, Қарақұмық-25%, Манты- 63%, Плов- 22% , Көкөністер- 100%.
4.Ыстық тағам сенің оқу үлгеріміңді жақсартады деп ойлайсың ба? Ия-100%
Тақырып барысында медбикелер Қ.Тлеубаева мен А.Атамуратова «фаст-фут» деген сөздің өзі ағылшын тілінен аударғанда «жылдам тамақтану» екенін түсіндіре отырып, оның бірнеше түрлері болатынын, ол тамақты жүріп бара жатып та, жұмыс істеп отырып та жеуге болатынын айтып өтті.
Сонымен қатар, фаст –фут өнімінің адам ағзасына көп зиян тигізетінін де айтып өтті. Атап айтқанда, біріншіден ол артық салмақ қосудың негізгі себепкерінің бірі кекендігі, екіншіден, аталған өнімдердің құрамында пайдалы витаминдердің жоқтығы, болған жағдайда мөлшері өте аз екендігі, организмді толық тойдырмайтыны,сол себептен оны жиі пайдалануға адамдар дағдылатыны туралы айтылды.
Дәріс соңында, оқушыларға фаст –фут тамағын жиі пайдаланғаннан оның денсаулыққа жалпы қауіпті, зиянды салдары, оның ішінде жүрек қан тамырларының жаулары, бүйректің өзгеруі, ол тағамға тәуелділіктің пайда болуы, жүйке ауытқулары пайда болуы туралы айта келе, бүгінгі таңда тек дұрыс тамақтану-денсаулықтың кепілі екендігін айтты.
Дұрыс тамақтану тақырыбында медбикелер тиімді тамақтанған адам ауру-сырқауға жиі ұшырамай, оларды жеңіп отыратын, тиімді тамақтанудың мезгілсіз, ерте қартаюдан алдын- ала сақтандырудағы маңызы зор екендігін, асқазан, жүрек-қан тамыры және т.б. адамның ішкі мүшелері сырқатқа ұшырағанда тамақтанудың арнайы ойластырып жасалған рационы мен режимі емнің бір түрі болатынын, осыған орай шығыс медицинасы тамақтану мәдениетіне ерекше көңіл бөлетінін, олар тағамдардың құрамына еттің аз, керісінше көкөніс пен жеміс –жидектің көп болғанын қадағалайтынын, жаңа піскен жеміс-жидектер мен көкөністер- адам ағзасына жиналған кождардан (шлактардан) арылтып, қажетті дәрумендермен толықтырылатынын айттып өтті.
Анықтамасы
[/center]
Меркі ауданы әкімдігінің білім бөлімінің 2016-2019 жылдарға арналған «Денсаулық» мемлекеттік бағдарламасын жүзеге асыру жөніндегі іс-шаралар жоспары мен Қазақстан Республикасының Денсаулық сақтау саласын дамытудың 2016-2019 жылдарға арналған бағдарламасын бекіту және «Мемлекеттік бағдарламалар тізбесін бекіту туралы» Қазақстан Республикасының 2010 жылғы 19 наурыздағы №957 Жарлығын орындау мақсатында №9 ЖББМЛ 2019 жылдың 14- 25 қазан аралығында дұрыс тамақтануды насихаттау мен артық дене салмағының алдын алу бойынша онкүндік өткізілді.
Іс- шараны өтуі үшін 14.10.2019 жылы онкүндіктің іс-шара жоспары құрылып, жоспар мектеп директорымен бекітілді. Онкүндік барысында көптеген сыныптарда сынып жетекшілері мен мектеп медбикелері –Қ.Тлеубаева мен А.Атамуратованың қатысуымен сынып сағаттары, тиімді және дұрыс тамақтану туралы дәрістер оқылды.
Атап айтсақ, онкүндік барысында 4 сыныптар «Правильное питание», 3-сыныптар «Дұрыс тамақтану- денсаулық негізі», 6 – 9 сыныптар «Правильное питание – залог здоровья!» тақырыбында тәрбие сағаттарын өткізсе, 10-11 сыныптар арасында «Дұрыс тамақтанбасаң, денсаулыққа зиян» тақырыбында эссе жазылды
[center]
Меркі ауданы әкімдігінің білім бөлімінің 2016-2019 жылдарға арналған «Денсаулық» мемлекеттік бағдарламасын жүзеге асыру жөніндегі іс-шаралар жоспары мен Қазақстан Республикасының Денсаулық сақтау саласын дамытудың 2016-2019 жылдарға арналған бағдарламасын бекіту және «Мемлекеттік бағдарламалар тізбесін бекіту туралы» Қазақстан Республикасының 2010 жылғы 19 наурыздағы №957 Жарлығын орындау мақсатында №9 ЖББМЛ 2019 жылдың 14- 25 қазан аралығында дұрыс тамақтануды насихаттау мен артық дене салмағының алдын алу бойынша онкүндік өткізілді.
Іс- шараны өтуі үшін 14.10.2019 жылы онкүндіктің іс-шара жоспары құрылып, жоспар мектеп директорымен бекітілді. Онкүндік барысында көптеген сыныптарда сынып жетекшілері мен мектеп медбикелері –Қ.Тлеубаева мен А.Атамуратованың қатысуымен сынып сағаттары, тиімді және дұрыс тамақтану туралы дәрістер оқылды.
Атап айтсақ, онкүндік барысында 4 сыныптар «Правильное питание», 3-сыныптар «Дұрыс тамақтану- денсаулық негізі», 6 – 9 сыныптар «Правильное питание – залог здоровья!» тақырыбында тәрбие сағаттарын өткізсе, 10-11 сыныптар арасында «Дұрыс тамақтанбасаң, денсаулыққа зиян» тақырыбында эссе жазылды
[center]
Мектеп медбикелері «Дұрыс тамақтана білесің бе?» тақырыбында 4- 7 сынып оқушыларына дәрістер оқыды. Сонымен бірге, оқушылардан «Тағамға балалардың көз қарасы» атты сауалнама алынды. Мақсаты: оқушыларды мектеп асханасынан тамақтануын тиімді ұйымдастыру
1. Біздің мектептің асханасында тамақтаың дайындалуы саған ұнайды ма? –Ия-100%
2. Сен қаншалықты мектеп асханасында тамақтанасың?
А.Күнделікті -85 % Б.Кейде-15%
3. Қандай тағамның түрлері саған ұнайды?
Балық -30%, Ет- 70%, Қарақұмық-25%, Манты- 63%, Плов- 22% , Көкөністер- 100%.
4.Ыстық тағам сенің оқу үлгеріміңді жақсартады деп ойлайсың ба? Ия-100%
Тақырып барысында медбикелер Қ.Тлеубаева мен А.Атамуратова «фаст-фут» деген сөздің өзі ағылшын тілінен аударғанда «жылдам тамақтану» екенін түсіндіре отырып, оның бірнеше түрлері болатынын, ол тамақты жүріп бара жатып та, жұмыс істеп отырып та жеуге болатынын айтып өтті.
Сонымен қатар, фаст –фут өнімінің адам ағзасына көп зиян тигізетінін де айтып өтті. Атап айтқанда, біріншіден ол артық салмақ қосудың негізгі себепкерінің бірі кекендігі, екіншіден, аталған өнімдердің құрамында пайдалы витаминдердің жоқтығы, болған жағдайда мөлшері өте аз екендігі, организмді толық тойдырмайтыны,сол себептен оны жиі пайдалануға адамдар дағдылатыны туралы айтылды.
Дәріс соңында, оқушыларға фаст –фут тамағын жиі пайдаланғаннан оның денсаулыққа жалпы қауіпті, зиянды салдары, оның ішінде жүрек қан тамырларының жаулары, бүйректің өзгеруі, ол тағамға тәуелділіктің пайда болуы, жүйке ауытқулары пайда болуы туралы айта келе, бүгінгі таңда тек дұрыс тамақтану-денсаулықтың кепілі екендігін айтты.
Дұрыс тамақтану тақырыбында медбикелер тиімді тамақтанған адам ауру-сырқауға жиі ұшырамай, оларды жеңіп отыратын, тиімді тамақтанудың мезгілсіз, ерте қартаюдан алдын- ала сақтандырудағы маңызы зор екендігін, асқазан, жүрек-қан тамыры және т.б. адамның ішкі мүшелері сырқатқа ұшырағанда тамақтанудың арнайы ойластырып жасалған рационы мен режимі емнің бір түрі болатынын, осыған орай шығыс медицинасы тамақтану мәдениетіне ерекше көңіл бөлетінін, олар тағамдардың құрамына еттің аз, керісінше көкөніс пен жеміс –жидектің көп болғанын қадағалайтынын, жаңа піскен жеміс-жидектер мен көкөністер- адам ағзасына жиналған кождардан (шлактардан) арылтып, қажетті дәрумендермен толықтырылатынын айттып өтті.